Häxor och linne

Är ni på väg till blåkulla idag? Var glada då att ni inte levde på 1600-talet. Sverige hade visserligen (jämfört med resten av Europa) få häxprocesser men valde istället att koncentrera de flesta till en kort period mellan 1668-1676 (den sista som avrättades för häxeri i Sverige blev det 1704). Vad som gjorde Sverige utmärkande mot andra länder är att vi här förlitade oss på barnvittnen i stor grad. Det ”stora oväsendet” som perioden kallas började med att en flicka i Härjedalen för prästen pekade ut Märet Jonsdotter som häxa. 300 kvinnor (och även män) kom att avrättas i Sverige, de flesta halshöggs för att sedan brännas, endast en person brändes levande.

En av de första stora spridarna i Europa av häxhysteri var boken Häxhammaren ”Malleus Maleficarum” som utgavs 1486 av två dominikanermunkar, båda kända för att ha förhört kättare med grymma tortyrmetoder. Boken är stark kvinnofientlig och spreds snabbt och blev väldigt populär bland massorna. (http://www.ungafakta.se/haxor/jakt/)


(bilderna hämtade från http://www.ungafakta.se/haxor/jakt/)

Sen undrar ni hur det gick för oss på syjuntan i söndags. Lite av detta såg ni inlägget nedan. Men vi hann faktiskt med mer, bland annat har vi nu införskaffat 10 meter linnetyg som det ska bli särk och underkjol av, och ju större vidd i klänningen desto mer tyg :). En underkjol hann bli kvar iallafall. Bilder kommer!!

Glad Påsk från oss alla till er alla

En hisnande historia - fortsättningen

Ni är säkert många som har suttit i spänd förväntan och undrat hur den hisnande historien med vecken skulle utvecklas. Det var inte lätt, modet sjönk flera gånger och kapitulationen var nära.  Men skam den som ger sig! Flera timmar, fem försök och 64 nålar senare hade detta:




...förvandlats till detta:


 

Det är nästan lite synd att sy på en linning, nålarna gör sig riktigt bra mot tyget och den barocka kjolen får en etnisk look helt i linje med vårmodet 2012.

 

Baroque Girls

Five girls, four dresses and one sewing machine.

RSS 2.0