Veckans outfit- Den dansande arkitekten

Den här veckan presenterar vi en balettkostym skapad av den franske konstnären Jean Bérain, verksam vid Ludvig XIV:s lysande hov. Solkungen var sjäv en tränad och kunnig dansare, under flera års tid tog han dagliga danslektioner och dansade själv i olika föreställningar- alltid samma roll, den som Solkungen givetvis.

Jean Bérain var en av många konstnärer anställda av Ludvig XIV och en viktig person i balettkostymens historia. Många av hans skisser finns bevarade än idag. Eftersom dansarna på scenen var stumma, var det dräkternas uppgift att förmedla viktig information om rollen de dansade, det var genom dräkterna man kunde identifiera rollfigurerna. Kostymen vi har valt som veckans outfit är ett extremt exempel på en  sådan dräkt, där kapitälet på huvudet, kolonnen runt bålen och pilastrarna på byxorna tillsammans med en vinkelhaken som dansaren håller i handen alla talar sitt tydliga språk.

- Jean Bérain, Arkitektkostym, L'École national supérieure des Beaux-Arts

Barocken är mycket bling bling

Historia kan förmedlas på många olika sätt. Till exempel tråkiga faktaböcker, roliga faktaböcker, dokumentärer, tv-serier osv. Två i Baoque Girls är barnsligt förtjusta i det brittiska barnprogrammet "Horrible Histories" vilket vi tycker borde göras en svensk upplaga av. Engelskt 1600-tal är kantat av revolutioner, halshuggna kungar osv men främst av kung bling Charles II. Titta och njut :)

http://www.youtube.com/watch?v=8mNzkBKUEZ8

Att klippa eller inte klippa det är frågan.

Det är hela tre veckor sedan som vi hade vår sista syjunta, men vi ska skärpa oss det lovar vi. Annars blir vi aldrig färdiga till sommaren. Igår jobbade vi dock på bra.

Det var verkligen dagen D, dagen då två av oss skulle klippa i vårt från London inköpta sidentyg. PANIK!!!!! Med stadiga händer tog vi saxarna och började och vet ni vad? Vi lyckades HURRA!!´





För en annan av barockflickorna har problemet inte varit sidentyg utan vilken färg ylletyget på hennes klänning ska ha men igår kom beslutet. Vad det blev? Det får ni veta nästa gång. Vi gjorde även en beställning av linnetyg för särkar och underkjolar.




Två av oss ska som sagts nu ett antal gånger ;) ha sidenklänningar och för att göra sidentyget i livet mer hållbart har vi bestämt att fästa vliselin på baksidan istället för att fodra med annat tyg. Sidentyg är ju väldigt skört och klänningarna kommer att bäras ofta under säsongen. Eventuellt fäster vi även vliselin längst ner på kjolen eftersom det är väldigt lätt att fastna och riva upp nederdelen. Ser ni bilden nedan vacker inte sant men hon i den gröna klänningen var inte så graciös när hon skulle springa efter att ha ställt in kameran så hela klänningens nedre del är sönderriven.




Som ni förstår togs många beslut igår och nu så här dagen efter är vi helt slut, tur att vi tog till lite barnarbete igår.

 

Nästa syjunta är planerad till den 10 mars, då syr vi med melodifestivalsfinalen i bakgrunden.

Maskerad

Medan Rio rustade för den årliga karnevalen rådde febril aktivitet i Stockholm med omnejd, då vi förberedde oss för en barock maskerad.  Dräkter syddes, plymer inhandlades, masker målades, kjolar fållades, pärlor dammades av och dansmästaren förberedde dansturerna samt musiken.

 

Maskerader var ett populärt nöje under 1600- och 1700-talen och särskilt under drottning Kristinas tid gavs det många tillfällen till dylika förlustelser vid hovet. Vissa veckor gick inte en dag utan festliga upptåg, baler eller baletter, vissa med speciella teman, gärna hämtade ur den grekiska eller romerska mytologin. Dräkterna skiljde sig oftast inte väsentligt från rådande modet, figurernas idenitet bestämdes istället utav detaljer i dräkten och typiska attribut. Vi inspirerades av dessa barocka upptåg och roade oss minst lika kungligt som drottning Kristina och hennes hov, om än med enklare medel.

 

 

Barnsligt

Idag talar hela Sverige om en liten prinsessa som såg dagens ljus på Karolinska sjukhuset i Stockohlm tidigt imorse. I december år 1626 talades först i Stockholm och så småningom även i resten av landet om den nyfödda prinsessan Kristina som många år senare skulle komma att bli en av Sveriges två regerande drottningar i modern tid och en skandalomsusad europeisk kändis. Innan hon hunnit fylla ett år hade ständerna erkänt henne som arvfurstinna och hon kom därmed att få samma utbildning som en manlig tronföljare för att i framtiden kunna axla manteln som Sveriges regent.

I Livrustkammarens samlingar finns ett klänningsliv bevarat som förmodligen har burits av den tvååriga prinsessan Kristina. Det är en tröja med skört i rosa sidenatlas med silvergaloner, öppen i ryggen där den knöts med fyra band. Färgen var urspungligen en mycket stark rosa nyans, men har blekts med tiden:
klänningsliv-tröja   KRS
Klänningsliv, drottning Kristina, Livrustkammaren


Kristina skolades tidigt in i rollen som framtida regent och fick redan som barn ta emot utländska sändebud. Hon hade förstås en lämplig garderob och från ungefär sex års ålder bar hon inte längre kolt, utan som brukligt var dräkter som följde dåvarande modet. På porträttet nedanför syns den åttaåriga drottningen i en klänning av vuxenmodell med pösiga uppslitsade ärmar och spetsar som pryder urringning och ärmslut. Hon vilar handen mot riksäpplet, en symbol för hennes kungliga makt och längre bort på bordet ligger bygelkronan som hon kommer krönas med år 1650 i Stockholm.

Bild: Drottning Kristina som barn, Jacob Heinrich Elbfas
Drottning Kristina som barn, Jacob Heinrich Elbfas, Nationalmuseum

Eppur si muove

Snön gnistrar och termometern har sjunkit till under -15 grader de senaste i dagarna i Svea rikes huvudstad. I ett kök i södra delen av staden samlades på söndagen fem galanta damer med ett mål i sikte, sin tredje syträff. Det nålades, syddes toaller, sprättades och mättes. Ett glas vin och en god bulgursallad höjde också stämningen i glada vänners lag. Om ni har svårt att föreställa er hur det ser ut på våra träffar tänk er mössen i Askungen….



Drottning Kristina ska ha sagt att ”besegra sig själv är som att besegra sin mäktigaste fiende”. Det är kanske där vi är i processen just nu :). Vi börjar nog förstå att vi faktiskt ska få ihop en varsin barockklänning men ibland infinner sig tvivlet, men tvivlet kan bara besegras av oss själva (Kristina hon var en klok kvinna).

Och medan stjärnorna vandrar sin färd över himlavalvet och jorden snurrar sina varv runt solen (för visst rör hon sig) så fortsätter vi vår färd mot färdiga klänningar.

Dress to Impress: skinnjackan

Skinnjackan kommer stort i vår, inte bara i svart utan bärs med fördel i någon av säsongens modefärger. Även på 1600-talet var skinnjackan ett måste och det hängde oftast ett par stycken i adelsmännens garderober. De svenska herrarna bar gula kyller i älgskinn, oftast i ganska enkel modell:
kyller - Lützen
Gustav II Adolfs älghudskyller, omkring 1630, Livrustkammaren.


kyller
Kyller i älghud, omrking 1690, Livrustkammaren.


Men vissa pryddes av broderier, givetvis i guld- och silvertråd, som detta kyller utan ärmar:

kyller
Erik Hansson Soops kyller, omrking 1630, Livrustkamamren.


Eller som delarna till denna tröja som av någon anledning aldrig syddes färdigt:

tröja, delar, sämskskinn
Delar till Gustav II Adolfs tröja, tidigt 1600-tal, Livustkammaren.


Tröjans sämskinn har dubblerats med vaxat linne och de båda lagren hålls ihop av broderier i guld-, silver- och silkestråd.

Dress to Impress: vårens färger

Med mode i luften och vår runt hörnet är det dags att begrunda vårens färgskala. Varje modesäsong har sina egna specifika färger, och enligt trendrapporten från WeConnectFashion så har färgerna för våren 2012 'blivit bekräftade på de senaste catwalksen.'

'Den här prognosen av must-have färger för våren 2012 lovar en vacker modesäsong. Klara, varma färger som 'poppy' och 'geranium' ända till 'canary' bryts av med uppfräschande lugna 'tyffany blue' och 'hyacinth'. 'Honey' och 'sandstone' bjuder på ett neutralt avbrått från de sprakande färgerna av den kommade våren.'

Vi bestämde oss för att presentera dessa färger på eget vis, och här är de:

Poppy – Geranium

Lady Elizabeth Percy bär en poppy-färgad klänning medan Henrietta Howard bär en enkel, men väldigt vacker, klänning i rosa 'geranium'.

Orangeade – Canary

Detta porträtt av en kvinna visar upp en klänning med diamanter (eller strass?) över sidentyget i färgen 'orangade'; bredvid henne ser vi Hortense Mancini klädd i en vacker klänning med mönster i 'canary'.

Tiffany Blue – Hyacinth

Lady Cullum  bär den djärva 'tiffany blue', medan denna andra damen, från Spencer familjen, bär en klänning i en rofylld 'hyacinth' istället.

Ink – Grass

Lady Belasyse är här klädd som en herdinna i en kombination av 'ink' och 'poppy' - 'ink' är en av säsongens mörkaste färger. Den andra kallas 'grass', och bärs här av drottning Henrietta Maria, vars mörka silkesklänning är dekorerad med pärlor.

Honey – Sandstone

Den ljusare sidan av spektrat presenteras as Lady Elizabeth Wilbraham, porträtterad i en varm 'honey' och grevinnan av Dorset bredvid henne, bär en klänning i 'sandstone' som knäpps med guldspännen och är dekorerad med en brosch i romersk stil.

Alla bilder kan finnas på sajten Grand Ladies.

Baroque Girls

Five girls, four dresses and one sewing machine.

RSS 2.0