Dress to Impress: snörlivet
Stockholm Fashion Week har anlänt och det tänker vi uppmärksamma här på bloggen! Under veckan kommer vi posta en serie inlägg på temat 'Dress to Impress'. Och först ut är snörlivet, en mycket viktigt del av varje garderob.
Någon form av styvade klänningsliv hade funnits sedan början på 1500-talet, men mot 1600-talet blev lösa snörlivt populära. Till en början var styvnaderna till för att förhindra att det dyrbara klänningstyget blev rynkigt, men snart gick det över till att forma kvinnors kroppar efter den moderiktiga siluetten.
Rosa silke har här sytts ihop med ett linnetyg; för han sydde man smala kanaler längs med snörlivet. I dessa kanaler stoppades valben, eller bard från bardvalen som det egentligen är. För att förhindra att snörlivet inte sprack i sömmarna under det hårda trycket, så förstärktes sömmarna med korsstygn och det doldes sedan av de dekorativa ripsbanden.
Snörlivet har små sydda öglor längs med axelbanden och ärmhålen där de raka ärmarna kan snöras fast med dekorativa band.
Bilderna och informationen kommer från Victoria & Albert Museum, och Underkläder av Britta Hammar och Pernilla Rasmussen (Signum, 2008)
Veckans outfit- fransk flärd
Tavlan finns i Skoklosters slotts samlingar tillsammans med ytterligare fem liknande porträtt föreställande Ludvig XIV:s amasoner.
Skor




Symaskinen

Innan vi fortsätter med redovisningarna av våra framsteg med klänningarna är ett par ord om tillkomsten av syjuntan på sin plats. Flera av oss bär sommartid historiska dräkter som arbetskläder och då dessa inte alltid har den optimala passformen uppstod idén att sy upp egna klänningar. Dessutom är några av skapelserna tänkta att användas då det träds ut i dans, givetvis barock sådan. Därmed är dräkternas funktionalitet av högsta vikt- vi har tyvärr inte påklädare som kan hjälpa oss på och av med kläderna på jobbet utan måste exempelvis kunna snöra dräkterna själva, varför alla har snörning fram. Vi syr alltså inte exakta kopior av 1600-talsdräkter för hand efter historiska mönster. Vi har istället tagit fram historiskt korrekta modeller av klänningar, där vi anpassat vissa detaljer som skärningen på ringningen för att vi ska kunna lyfta hela armen till axelhöjd och inte enbart kunna böja den i armbågen som vissa adelsdamer gjorde när det begav sig. Så långt det är möjligt och ekonomiskt rimligt använder vi oss av naturliga tyger såsom siden, ylle och linne, men får hitta en modern ersättare för valben att styva liven med.
Ett nytt liv!
Men vägen dit är ändå lång, först måste det gamla tyget sprättas av och tas isär för att kunna användas som mönster och sedan skall det nya tyget klippas till. Jag bävar för att sätta saxen i sidenet, tänk om det blir fel! Tur att vi har god support av varandra. Håll mig i handen, girls!

Den ryska konsten kom emellan.
Vintern kom till Stockholm igår och vi hade vårt andra symöte. Tyvärr blev syjuntan inte så lång då två i gruppen beslöt sig för att besöka utställningen ”Peredvizjniki–
banbrytare i ryskt måleri” på Nationalmuseet. Det skulle inte bli ett långt besök men tyvärr tyckte hela Stockholm också att det var en bra idé att gå dit på den allra sista dagen som den visades. Konstigt förresten hur en utställning som inte visar konst målat på 1600-talet kan dra mycket folk ;).
http://www.nationalmuseum.se/sv/Utstallningar/Tidigare/Peredvizjnikibanbrytare-i-ryskt-maleri/
Vi hann emellertid med att sy en toall till livet eller i alla fall klippa ut bitarna (en toall görs i ett ”skräp”tyg efter mönster för att kunna justera passformen). Att sy den fick vi som hemläxa. Vad gäller sykunskap är vi en blandad grupp, för vissa gick säkert läxan som en dans med för andra började uppdraget med att ta fram instruktionsboken till symaskinen för att kunna trä den. Men titta det blev ju bra ändå!!! (fler bilder från sykvällen kommer att komma)
Veckans outfit
Toffelhjälte
Samt ett par orientaliska tofflor i saffian med guld- coh silverbroderier, utan klack:
Veckans outfit
Dräkten finns idag att beskåda i Livrustkammaren och mer utförlig information om dräkten hittas i museets databas, där även dessa bilder kommer ifrån.
Kunglig brudklänning a´la 1600-tal

Informationen kommer från boken "En brud för kung och fosterland" av Lena Rangström (Livrustkammaren, Atlantis 2010)
Bilden från Karl X Gustav och Hedvig Eleonoras bröllop är målad av Juriaen Ovens och tillhör Nationalmuseet och är hämtad från denna länk
http://emp-web-22.zetcom.ch/eMuseumPlus?service=direct/1/ResultDetailView/result.inline.detail.t1.collection_detailInline.$TspImage.link&sp=13&sp=Sartist&sp=
SelementList&sp=0&sp=0&sp=999&sp=
SdetailView&sp=0&sp=Sdetail&sp=1&sp=T&sp=0&sp=SdetailView&sp=4
In the beginning...
...there was silk.
This is the story of 5 ladies, 4 dresses and one old, reliable sewing machine.
What can you create with silk, laces, pearls and linen? Dreams. Dreams of beautiful baroque dresses.
Which is exactly what we have set out to do.
To begin, we started looking for inspiration, choosing to focus on the sencond half of the 17th century. We stumbled across an online gallery of beautiful portraits (http://www.gogmsite.net), but also interesting sites such as this one, http://www.metmuseum.org, where we found some interesting Dutch paintings from our chosen period.
As we looked into what the common woman wore, this article (http://www.reconstructinghistory.com/articles/17th-century/a-survey-of-common-womens-clothing-1660-1680.html) proved a useful starting point.
After quite a few indecisive looks and confused decisions, we finally managed to decide on what kind of dresses we want to make. The ideas were out on paper and these are the dresses we will make from scratch.
Next on the agenda was making sure everyone's sewing skills were dusted off and polished. Therefore a nice little "can-you-sew-in-a-straight-line" test were conducted - and we're glad to say that we all passed with flying colors!
Soon sketches and ideas will turn into patterns....
Begränsningar, begränsningar....
Med all våran inspiration sprudlade idéerna, och det hade varit enkelt att skapa ett par klänningar var. Men vi måste böja oss för Begränsningarnas och Vettes guddina.
Hennes fasta grepp har fått oss att sålla mellan olika snitt, dekorationer och material, och till slut har vi fastslagit idéerna för våra blivande kreationer. De fick samlas på skissbordet och det här är resultatet!

och så var vi igång......
Jaha då har vi alltså börjat vårt äventyr. Tur att någon i gruppen är duktig på mönsterkonstruktion :). Hanna är inte bara duktig på att rita, hon är också en hård men rättvis arbetsledare. Innan vi ens får sätta en sax eller en nål i det fina sidentyget måste vi bevisa att vi kan sy rakt.... Vilket vi klarade med glans!!!!!!
Vanligt folk
Mitt bland siden, pärlor, spets och annat adligt fanns det gott om vanligt folk. Därför valde vissa av oss att inspireras av den holländska konstnären Jan Steen istället. På sajten http://www.metmuseum.org hittade vi gott om intressanta verk, bland annat dessa:
På samma tema kan artiklarna kring vanliga kvinnors kläder under 1600-talet, som hittas på http://www.reconstructinghistory.com/ vara av intresse.
Första halvan av 1600-talet:
http://www.reconstructinghistory.com/articles/17th-century/common-womens-clothing-in-the-early-to-mid-17th-century.html
Och andra halvan:
http://www.reconstructinghistory.com/articles/17th-century/a-survey-of-common-womens-clothing-1660-1680.html
Inspiration





I begynnelsen...
