Veckans outfit- en "Rhengrevedräkt"

I Dresdens Rüstkammer finns flera plagg bevarade som har burits av August II kallad "Den starke", kung av Polen, kurfurste av Sachsen och stor beundrare av Ludvig XIV.  Särskilt intressant är rhingravedräkten som syddes upp efter en förlaga som just Solkungen själv burit vid någon statsceremoni och som på Augusts uppdrag ritades av och kopierades av hans kammarherre Morgnon.


Wams / Rheingrafenkleid Augusts des Starken, bestehend aus Mantel, Wams, Hose und Paar Handschuhen
Tröja och byxor, August II, Rüstkammer, Dresden


Rhingravedräkten var på modet under 1660- och 70-talen och bestod av ett par mycket vida, kjolliknande byxor, här med kragformiga uppslag, och en kort tröja med skört. Både byxor och tröja pryds av favörer- banddekor- som vi sett tidigare på bl.a Karl X Gustavs gulddräkt buren år 1654.


Mantel / Rheingrafenkleid Augusts des Starken, bestehend aus Mantel, Wams, Hose, Paar Handschuhen
Kappa till rhingravedräkten, August II, Rüstkammer, Dresden


Till dräkten bars enligt 1600-talets mode en knälång kappa i samma tyg som som resten av dräkten samt handskar med mangifika silverspetsar runt handlederna. På huvudet hade August givetvis hatt, men denna finns inte bevarad. Däremot finns uppgifter om hattens plym, som bestod av 24 vita strutsfjädrar.

Handskar till rhingravedräkten, August II, Rüstkammer, Dresden



Augusts dräkt sys upp år 1718-19 då rhingravemodet sedan länge varit passé och den korta tröjan sedan 1670-talet varit ersatt av justaucorps-rocken. "Rhengrevedräkten" bars fömodligen vid ett skådespel i samband med sonens bröllop 1719 och ska alltså ses som en teaterdräkt. August "den starke" spelade där den franske kungen Ludvig XIV, sin forne rival. Snittet på dräkten är visserligen typiskt för 1660-talet, men färgskalan med turkosblått tyg och laxrosa band är tydligt färgad av modet som rådde vid tidpunkten då dräkten färdigställdes- ett spännande exempel på en historisk  tolkning av ett ännu äldre mode.

Bilderna kommer från Staatliche Kunstmuseum Dresden och informationen från Modelejon: manligt mode, 1500-tal, 1600-tal, 1700-tal av Lena Rangström.


Kommentarer
Kat

Vilken underbar kappa!!Skulle vara sa snygg med jeans, lite kortare bara....

2012-03-06 @ 17:43:05


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Baroque Girls

Five girls, four dresses and one sewing machine.

RSS 2.0