Blicka tillbaka till 1600-talet

Nu utmanar barockflickorna sina läsare att under en timme ikväll leva som under 1600-talet. Det vill säga släck alla lampor mellan 20.30-21.30, varför inte gå längre och stäng av tv-apparaterna och allt annat hokuspokus :).

 


Men alla ni som nu har väntat och väntat på uppdateringar angående sömnaden av våra klänningar kan vi erkänna att vi varit lite slöa de senaste veckorna. Men misströsta inte IMORGON kommer vi tillbaka med nya krafter och då blir det att sy underkjolar och eventuellt särkar för idag har det inhandlats 10 eter linnetyg!!!!!




MEN SOM SAGT SLÄCK LJUSEN 20.30-21.30 Earth hour

Veckans outfit: en formell jacka

Om man vill klä sig för tillfället måste man kunna navigera den något snåriga kusten vid 'Fashion Land'. Under 16oo-talet fanns det många rätt och fel när det kom till kläder, speciellt om det gällde formella tillställningar.

Elizabeth Craven, eller Lady Powis som hon kallades, bär här en klänning med en skärning som har modellerats efter den formella dräkten från tiden.

Lady Powis, by Unknown English artist, ca 1630s.

 

Det vackra broderiet avbildar insäkter, blommor och frukt. På kjolen kan man även se annanasträd med fåglar.



En liknande jacka som Lady Powis bär finns bland Victoria and Albert museets samlingar:

A formal jacket, owner unknown, the Victoria and Albert Museum

 

Blomsterdekorationerna är troligen en del av de vanliga och fashionabla blomstermotiven som prydde många dräkter. Inspirationen till dessa fick man lätt från populära böcker med botaniska motiv. 
Motiven på just den här jackan består av kaprifol, jordgubbar, blåklint, nyponblommor, tistlar, penséer, nejlikor, fingerborgsblommor, gurkört, akleja bland annat. Man kan även se ärtskidor med små silver-förgyllda ärtor som omges av små fåglar, bin och maskar.  

Detail of formal jacket, the Victoria and Albert Museum.

 

Informationen kommer från Jane Ashelford’s ‘The Art of Dress’ och Victoria and Albert Museum.

En hisnande historia



Under tiden som vi väntar på material som behövs till liven har en del av oss så smått börjat på sina kjolar. En av klänningarna kommer ha en överkjol bestående av två våder blått siden, som klipptes till och syddes ihop i lördags. Dessa 280 cm tyg skall nu veckas i midjan för at slutligen mäta 65 cm.




De första 8 vecken är lagda- nu återstår väl bara ett hundratal. Missa inte den spännande fortsättningen på den hisnande historien om vecken!

Siden, solsken och gourmé

Solen strålade när vi begav oss till vår senaste syjunta. Våren närmar sig med stormsteg och vi måste sätta fart med våra projekt. För hur skulle det se ut om vi behövde jobba i moderna kläder?



Då planerade tygleveranser blev försenade fick vi lägga om planeringen lite.
Särkarna sköts på framtiden och vi fortsatte klippa i sidentygen. Vi må inte vara lika snabba som Disneys askungenmöss, men det både sattes sax i tyg, tråcklades och nålades för fullt till symaskinsmuller och glada tillrop.
När det inte längre bara var symaskinen som mullrade dukades kvällens gourmetmiddag fram och avnjöts i goda vänners lag.

Veckans outfit: en harlekina

Den internationella kvinnodagen har precis passerat och vi tänkte att vad passar inte bättre då, än en härlig klänning buren av drottning Ulrika Eleonora d.ä. av Sverige?

Harlekina dräkt, Ulrika Eleonora, Livrustkammaren.

- Harlekina klänning, Ulrika Eleonora, Livrustkammaren



Harlekin, eller narren, var en karaktär i commedia dell'arte och vanligtvis bar en dräkt med ett diamantmönster i rött, blått och grönt. Denna karakterisktiska dräkt var något som särkiljde narren från vanligt folk under Elizabeth I av Englands tid. Det skulle vara tyligt att harlekin stod utanför den sociala hierarkin, genom att de stod utanför överflödsförordningarna. Detta innebar också att de uttrycka sig mer fritt, och skämta om sådant som för vanliga människor ansågs vara ofint.

Ulrika Eleonora tros ha burit denna klänning i samband med en av hovets maskerader, och kanske var hon mer frispräkig än vanligt i dessa färgglada rutor?

Bilden kommer från Livrustkammaren.

 

Veckans outfit- en "Rhengrevedräkt"

I Dresdens Rüstkammer finns flera plagg bevarade som har burits av August II kallad "Den starke", kung av Polen, kurfurste av Sachsen och stor beundrare av Ludvig XIV.  Särskilt intressant är rhingravedräkten som syddes upp efter en förlaga som just Solkungen själv burit vid någon statsceremoni och som på Augusts uppdrag ritades av och kopierades av hans kammarherre Morgnon.


Wams / Rheingrafenkleid Augusts des Starken, bestehend aus Mantel, Wams, Hose und Paar Handschuhen
Tröja och byxor, August II, Rüstkammer, Dresden


Rhingravedräkten var på modet under 1660- och 70-talen och bestod av ett par mycket vida, kjolliknande byxor, här med kragformiga uppslag, och en kort tröja med skört. Både byxor och tröja pryds av favörer- banddekor- som vi sett tidigare på bl.a Karl X Gustavs gulddräkt buren år 1654.


Mantel / Rheingrafenkleid Augusts des Starken, bestehend aus Mantel, Wams, Hose, Paar Handschuhen
Kappa till rhingravedräkten, August II, Rüstkammer, Dresden


Till dräkten bars enligt 1600-talets mode en knälång kappa i samma tyg som som resten av dräkten samt handskar med mangifika silverspetsar runt handlederna. På huvudet hade August givetvis hatt, men denna finns inte bevarad. Däremot finns uppgifter om hattens plym, som bestod av 24 vita strutsfjädrar.

Handskar till rhingravedräkten, August II, Rüstkammer, Dresden



Augusts dräkt sys upp år 1718-19 då rhingravemodet sedan länge varit passé och den korta tröjan sedan 1670-talet varit ersatt av justaucorps-rocken. "Rhengrevedräkten" bars fömodligen vid ett skådespel i samband med sonens bröllop 1719 och ska alltså ses som en teaterdräkt. August "den starke" spelade där den franske kungen Ludvig XIV, sin forne rival. Snittet på dräkten är visserligen typiskt för 1660-talet, men färgskalan med turkosblått tyg och laxrosa band är tydligt färgad av modet som rådde vid tidpunkten då dräkten färdigställdes- ett spännande exempel på en historisk  tolkning av ett ännu äldre mode.

Bilderna kommer från Staatliche Kunstmuseum Dresden och informationen från Modelejon: manligt mode, 1500-tal, 1600-tal, 1700-tal av Lena Rangström.

Baroque Girls

Five girls, four dresses and one sewing machine.

RSS 2.0